Babesioza – metode de prevenire si combatere – partea 2
Babesioza este, în acest moment, o amenințare serioasă pentru câinii din România, indiferent de anotimp. Dacă în articolul precedent îţi explicam cum acționează parazitul asupra organismului câinelui, acum îţi prezentăm metodele de prevenție împotriva acestei boli. În cele ce urmează vei afla care sunt variantele de protecție pentru a reduce riscurile de infectare și indicații despre cum să acționezi încă de la primele semne ale apariției bolii.
Paşii necesari în prevenţia babesiozei
Primul pas pe care trebuie să-l faci este să te informezi despre zonele populate de capuse, în special pădurile, locurile mai puțin frecventate de oameni și animale domestice și să le eviţi. Totuşi, dacă vrei să le oferi căţeilor tăi o plimbare în pădure, îţi recomandăm să treci la următorul pas și să le administrezi pipete pentru deparazitarea externă, cu efect repelent cu 4-5 zile înainte de excursie. Ca să le asiguri o protecție și mai bună împotriva paraziților externi, este recomandată utilizarea unei zgărzi anti-paraziți cu efect îndelungat (6-8 luni).
Medicul veterinar îţi poate recomanda cele mai bune produse pe care le poți folosi, în funcție de nevoile fiecăruia, așadar apelează sau fă-i o vizită medicului la cabinetul veterinar pentru a te informa corect.
Atenție! Zone cu focare de infecție pot fi și parcurile publice din orașe, în special primăvara, înainte ca autoritățile să înceapă dezinsecția corespunzătoare. De aceea recomandăm verificarea amănunțită a câinelui după fiecare plimbare, chiar și în timpul plimbării, iar dacă ai descoperit căpușe pe el, grăbeşte-te la cabinetul veterinar pentru a fi îndepărtate. De obicei, căpușele preferă zonele umede și calde și pot fi găsite de cele mai multe ori la axile, pe gât, la baza urechilor, pe burtă, dar nu sunt excluse nici celelalte zone ale corpului animalului.
Ulterior, ţi se va recomanda observarea animalului timp de o săptămână, pentru a urmări eventuale semne care pot indica infectarea cu babesioza. Primele simptome pot fi apatia, lipsa poftei de mâncare, anemia, febra (40˚C) și urina colorată. La cel mai mic semn, nu sta pe gânduri și mergi de urgență la cabinet. Cu cât acționați mai devreme, cu atât cresc șansele de vindecare.
De ce este atât de importantă prevenţia
Tratamentul împotriva babesiozei poate fi extrem de costisitor și, uneori, poate fi nevoie chiar și de transfuzii sanguine pentru a ajuta organismul pacientului să treacă mai bine peste evoluția extrem de rapidă și dăunătoare a parazitului. De aceea, cel mai bun tratament este prevenția.
Companiile farmaceutice cercetează și dezvoltă cele mai bune produse pentru a veni în ajutorul animalelor de companie, iar medicul veterinar îţi poate oferi toate informațiile de care ai nevoie pentru a preveni nu numai babesioza, ci și alte boli transmise prin mușcăturile de căpușe, purici sau țânțari.
Atenție! Căpușele se pot adapta chiar și atunci când temperaturile scad sub 0˚C, astfel că prevenția continuă este foarte importantă.
Sunt atâtea moduri prin care putem să ne arătăm dragostea față de animalele noastre dragi, iar asigurarea sănătății lor este cea mai prețioasă dovadă de iubire pe care le-o putem oferi. Cu o investiție minimă pentru asigurarea protecției împotriva pericolelor din natură, poți sta liniștit și te puteți bucura de dragostea necondiționată oferită de un cățel sănătos și voios.