Contraindicatii in alimentatia animalelor
Vin sărbătorile și, odată cu ele, riscurile de intoxicații alimentare în rândul animalelor de companie cresc semnificativ. Câți dintre voi vă țineți cadourile sub brad? Dar dulciurile? Știați că ciocolata poate fi mortală pentru animale?
În această perioadă vrem să tragem un semnal de alarmă referitor la alimentele dăunatoare în hrana patrupezilor. Nu orice le place să mănânce este neapărat și bun pentru ei, așadar mare atenție atunci când vine vorba de recompense!
Un simplu cub de ciocolată poate provoca moartea unui pechinez cu greutatea de 3 kg, în special ciocolata neagră, așa că aveți grijă să țineți dulciurile într-un dulap unde nu pot fi găsite și consumate pe furiș de către căței. De asemenea, nu de puține ori am văzut cât de mult le place berea sau vinul, deși alcoolul provoacă coma și moartea rapidă, fiind extrem de toxic pentru organismul animal, chiar și în cantități foarte de mici.
Strugurii, stafidele și coacăzele sunt și ele niște alimente care pot cauza probleme serioase, precum insuficiența renală acută sau cronică. Ca regulă generală, evitați să le oferiți câinilor fructe care conțin semințesau sâmburi.
Lactatele, contrar așteptărilor, nu sunt hrănitoare ci pot face mai mult rău decât bine. Laptele poate provoca diaree, care duce la deshidratarea animalului. La fel și avocado, citricele sau ceapa și usturoiul. Mare atenție la ceapă și usturoi, fiindcă acestea pot provoca și anemii, indiferent că sunt consumate în stare crudă sau fierte.
Dacă așteptați musafiri la masă, este foarte important să le faceți un mic „instructaj” înainte, pentru a nu hrăni câinii cu nimic de la masa voastră sau măcar să vă întrebe înainte de a le oferi ceva. Acest sfat vă ajută să preveniți vizite nedorite la cabinetul veterinar când ar trebui să vă distrați și să vă bucurați de vacanță.
Medicul veterinar vă poate oferi toate informațiile necesare legate de alimentatia animalelor, deci nu ezitați să vă adresați acestuia de fiecare dată când doriți să le oferiți și altceva de mâncare în afară de boabele zilnice. Țineți minte! Nu orice mâncăm noi este bun și pentru companionii noștri necuvântători, iar comunicarea permanentă cu medicul veterinar este esențială pentru dezvoltarea armonioasă a acestora.
Am creat pentru voi un mic ghid în imagini pentru a vă orienta rapid atunci când doriți să vă răsfățați animăluțele dragi. Dacă aveți întrebări suplimentare, sau dacă aveți suspiciunea că vreunul din aceste alimente a fost ingerat, nu ezitați să apelați medicul veterinar. Un telefon dat la timp poate face diferența între viață și moarte.
Informarea și prevenția sunt întotdeauna cel mai bun tratament! Pentru sugestii sau comentarii vă stăm la dispoziție, utilizând secțiunea de mai jos!