Cum să îţi protejezi câinele de frig

Frigul bate la uşă. Este momentul să ai grijă de animalele tale preferate, chiar dacă este vorba de câinele tău de rasa ori maidanezi.

Este posibil ca și tu să îţi faci griji în privinţa hainelor pentru câini, toleranţa animalelor la frig, cât de groase ori promiţătoare ar trebui să fie hainele sau când ar trebui să începi să le foloseşti. Primul aspect de analizat aici este modul în care un câinele percepe temperatura.

Mulţi câini de rasă cu părul lung au o rezistenţă sporită la frig. La fel ca şi câinii de talie medie sau mare. Temperatura lor de confort nu este aceeaşi ca a oamenilor, la fel ca şi energia consumată în timpul unei plimbări. Astfel, o haină purtată de un câine la o temperatură de 15 grade Celsius ar putea face mai mult rău decât bine. La o simplă plimbare, câinele aleargă, temperatura corpului îi creşte şi în final, îi va fi la fel de cald precum îţi este ţie, într-o geacă de ski, la aceeaşi temperatură.

 

Câinele – cum să te ocupi de sănătatea acestuia
 

Un veterinar, însă, vede mai departe de trecerea anotimpurilor, atunci când vine vorba de sănătatea unui câine. Temperaturile nu mai respectă perioada calendaristică a toamnei şi iernii, aşa că paraziţii nu vor dispărea odată cu ploile sau frigul.

Impactul schimbărilor de temperatură are efecte directe asupra animalelor. Deşi „vine iarna”, puriciicăpuşeleşi alte bacterii continuă să trăiască, dacă vremea le-o permite. Există circa 2.000 de specii de purici şi 850 de specii de căpuşe. Puricii mor atunci când temperatura scade sub 8 grade Celsius, însă căpuşele pot fi mai rezistente, mai ales dacă se află în blana unor caini de rasa cu păr lung. În contact cu frigul, căpuşa aflată pe gazdă intră într-o stare latentă. Însă, dacă reapare căldura, ea îşi va reveni.

Diferenţa dintre temperaturile de afară şi anotimpuri sunt periculoase pentru animalul tău. De aceea, medicii veterinari, recomandă examenul lunar destinat paraziţilor externi şi o deparazitare externă la fel de frecventă, chiar dacă „vine iarna”. Aceste decizii îţi pot feri câinele de babesioză, care le permite paraziţilor din căpuşele infectate să distrugă celulele roşii din sângele animalului.

Lipsa deparazitării interne poate duce la apariţia viermilor, care se pot depune inclusiv în cordul câinelui. Simptomele prezenţei paraziţilor interni sunt lipsa apetitului câinelui, apatia şi, implicit, scăderea în greutate.

Cu alte cuvinte, ne protejăm câinii de frig atunci când nu uităm că sănătatea nu se rezumă la prevenţia unei răceli, ci şi la faptul că aceştia sunt expuşi la paraziţi interni şi externi aproape constant. În plus, în lipsa unui agent de deparazitare externă cu acţiune completă, unii caini de rasa cu părul lung trebuie examinaţi în continuare, ca să poţi depista prezenţa căpuşelor.

Iarna poate părea anotimpul în care grijile legate de paraziţi dispar, însă prevenţia este mai grăitoare decât manifestarea simptomelor unei afecţiuni, în cazul unui câine. Iar un câine sănătos se poate bucura de zăpadă şi se poate încălzi doar prin… simpla alergare.

Clinica veterinară Hemopet, vă pune la dispozitie, un sistem online de programări accesibil aici.