Hranirea iepurilor – recomandari si sugestii
La fel ca oamenii și iepurașii se bucură de o masă bună. Hranirea iepurilor trebuie sa fie formata dintr-o dieta cât mai diversificată. Aceasta trebuie să fie compusă din aproximativ 50-60% fân, 25-30% legume verzi, 10-25% fructe și pelete/semințe (întotdeauna sunt de preferat peletele).Un amestec de fân, legume, pelete, precum și apă proaspătă va face iepurașul sănătos și fericit.
FÂNUL
Fânul proaspăt trebuie să constituie cea mai mare parte din dieta iepurelui. Trebuie să fie ușor accesibil și compus din ierburi cât mai diversificate. Iepurii adulți pot mânca iarbă, ovăz, în timp ce iepurii mai mici și tineri (7 luni – 1 an) pot să fie hrăniți și cu lucernă. Lucerna nu trebuie administră la iepuri adulți din cauza conținutului ridicat de proteine și zahăr.
Fânul este important pentru iepuri, deoarece oferă fibre esențiale pentru o digestie sănătoasă, ajută la tocirea dinților și sănătatea dentară (la această specie creșterea dentară e continuă). Este bogat in vitamina A si D, precum si calciu , proteine si alte elemente nutritive. Când alegeți fânul, asigurați-vă că miroase și arată proaspăt (nu e maroniu sau mucegăit). Acesta trebuie păstrat într- un loc uscat, preferabil într-un recipient care permite fluxul de aer și previne dezvoltarea ciupercilor tip mucegai. Iepurașul trebuie să aibă acces permanent la făn proaspăt (acesta nu trebuie să lipsească din cușca lui).
LEGUME
Legumele în proporții variate ar trebui să fie o parte din dieta de zi cu zi iepurelui. Atunci când alegeți legumele asigurați-vă că și acestea sunt proaspete și spălate bine (să nu conțină urme de substanțe sau pesticide). Tipurile de legume noi din hrană trebuie introduse treptat și în cantități mici pentru a permite obijnuirea organismului cu ele. Cea mai mare parte a alimentelor proaspete ar trebui să fie formată din 75 % verdețuri și 15% legume neînfrunzite. Când alegeți legumele, încercați să faceți o selecție de diferite tipuri și culori. Întotdeauna alegeți legumele cu frunzele de verde cât mai închis (nu frunze tinere). Vă prezentăm o listă de legume sănătoase pentru iepurașul dumneavoastră:
- Mentă
- Ardei gras (orice culoare)
- Frunze de zmeură
- Fenicul (frunze și baza)
- Flori comestibile (trandafiri, condurul doamnei, hibiscus, panseluțe)
- Frunze de ridichi
- Andive
- Verdeață de primăvară
- Frunze de păpădie
- Dovlecei
- Zucchini
- Busuioc
- Țelină
- Cicoare
- Pătrunjel
- Spanac
- Broccoli (frunze și tulpina)
- Conopidă
- Arugula
- Morcov
- Sfeclă
- Mărar
FRUCTE
Acestea ar trebui să reprezinte nu mai mult de 10% din dieta iepurașului. Fructele pot fi folosite ca și recompense, dar oferite în cantități mici datorită conținutului ridicat de zahăr. La fel ca și legumele, trebuie spălate bine. Dacă nu se impune altfel, este mult mai sănătos și hrănitor să fie lăsată coaja (pielița) pe fruct, în special dacă fructul este de origine organică. Semințele și sâmburii trebuie eliminați. Iată o listă de fructe delicioase pentru iepurașul dumneavoastră:
- Mere
- Cireșe
- Pere
- Piersici
- Prune
- Kiwi
- Papaya
- Mango
- Fructe de pădure
- Ananas (fără coajă)
- Banană (fără coajă, cam 1-2 cm/zi pentru un iepure de 2 kg)
- Caise
- Nectarine
SURSA DE APĂ
Apa proaspătă trebuie să fie mereu disponibilă. Dacă aveți cușcă, puteți să cumpărați o adăpătoare specială pentru iepuri și rozătoare, dar de asemenea puteți folosi și un vas de apă normal. În zilele călduroase puteți pune 1-2 cuburi de gheață în recipientul de apă. Dacă vi se pare că iepurașul dumneavoastră nu consumă destulă apă potabilă, puteți lăsa legumele umede după spălare în cușca lui pentru a fi măncate.
PELETELE
De preferat sunt peletele bogate în fibră și nu în proteină. Peletele bogate în proteină pot duce la obezitate și alte probleme de sănătate la iepuri. Nu dați mixuri de pelete care conțin și alte ingrediente precum boabele de porumb sau semințe.
RECOMPENSE
Nu hrăniți iepurașul cu alimente bogate în carbohidrați cm ar fi pâine, biscuiți, paste, covrigi, cookie-uri, chipsuri, cereale. Multe tipuri de recompense comerciale sunt bogate în grăsimi și zahăr și e bine să fie evitate. Niciodata nu dați ciocolată, deoarece e toxică pentru iepuri.
Pentru completari sau discutii pe baza subiectului va stam la dispozitie utilizand sectiunea de comentarii de mai jos.