Terapia cu animale de companie pentru tratarea afectiunilor

Terapia cu animale – Beneficii

Deși este cunoscută pe plan international și complementară cu medicina traditională, terapia cu animale incepe să gasească exponenți și să ia amploare și în țara noastră.

Efectele unei astfel de terapii au fost demonstrate încă din 1992, atunci când un studiu australian realizat pe aproape 6.000 de persoane arătată că proprietarii animalelor de companie aveau tensiunea arterială mai echilibrată.

De terapia asistată de animale se ocupă o întreagă echipă de conductori canini, psihologi, psihoterapeuți, logopezi, kinetoterapeuți și terapeuți ocupaționali ce pregătesc un animal să readucă sănătatea și zâmbetul pe fețele pacienților. Aceasta este, practic, o dovadă concretă că interacțiunea om – animal are rezultate psihologice pe termen lung.

Terapia cu animale – Implicatii

Terapia cu animale vizează mai multe categorii de pacienți si boli:

  • copii suferinzii de autism;
  • sindromul Down;
  • afecțiuni locomotorii;
  • deficit de atenție (ADHD);
  • bătrâni cu dizabilități emoționale;
  • persoane cu dezechilibrari cardiace.

Ei au parte de sesiuni în care câinii oferă spectacole de dresaj, apoi câteva momente de socializare. Rezultatele încep să apară încă din momentul în care câinii pășesc în camera în care se află pacienții, iar prima reacție vizibilă a terapiei este zâmbetul. Sunt dese cazurile când, în timpul ședinței de terapie, copii cu autism s-au comportat ca niște persoane sănătoase.

Eroii acestui tip de terapie sunt selectați în funcție de potențialul comportamental. Printre rasele participante s-au remarcat husky, golden retriever și bichon. Spre deosebire de câinii utilitari, aceștia sunt destinați altor persoane decât conductorii lor, iar principala cerință este ca aceștia să fie obedienți. Nu este anormal ca un câine să lucreze chiar și cu 20 de persoane. Au fost organizate sesiuni de terapie în care câinii folosiți au fost aleși dintre cei maidanezi. Munca lor a avut rezultate la fel de spectaculoase.

Câinii sunt pregătiți să fructifice, pe cât de mult este posibil, potențialul dat de interacțiunea om – animal și de efectele ei psihosociale și psihofoziologice. Printre acestea se numără și îmbunătățirea limbajului, stimularea mentală și creșterea abilităților de relaționare.

Două exemple de “doctori” canini

Copiii care suferă de autism și sindromul Down se bucură de îngrijire și din partea lui Aksel și Lucky, exemplare din rasa golden retriever. Cei doi câini de terapie aduc progrese vizibile în viețile pacienților lor. În cazul copiilor cu aceste tulburări, socializarea – o acțiune normală sau minoră pentru alte categorii de pacienți – devine un scop și un rezultat principal.

Aksel si Lucky au fost antrenați pe metoda motivării și recompensei și lucrează uneori și zilnic cu pacienții lor. Mai multe organizații neguvernamentale din România au început să se ocupe de terapia asistată cu animale și chiar să o ofere gratuit.

Terapia și acțiunile asistate de animale prind contur și pentru că în această categorie se pot încadra și pisicile, iepurii, porcii de Guinea și rozătoarele de dimensiuni mici, caii, lamele și păsările.