Sterilizarea si castrarea – top 10 mituri intalnite

  1. Femelele (cățele și pisicile) trebuie să aibă cel puțin un rând de pui.

Fals. Nu există dovezi medicale care să justifice această teorie. Dimpotrivă, sterilizarea reduce semnificativ riscul de apariție a cancerului mamar, mai ales în situația în care cățeaua / pisica este sterilizată  înainte de primul ciclu de călduri și, de asemenea, elimină posibilitatea apariției problemelor medicale precum piometrulcancerul uterin sau ovarianperioade de călduri lungi și dese, gestații false sau nedorite, lactații nervoase. Cu cât această procedură este facută mai devreme, cu atât riscurile de apariție a acestor probleme medicale este mai mic.

  1. Animăluțul meu se va îngrășa după operație.

Dacă vă îngrijorează problema obezității după operație, asigurați-vă că animăluțul vostru va primi mese regulate în porții corespunzătoare fiecărui tip de hrană. De asemenea, este important să îi asigurați suficientă activitate fizică. O dieta necorespunzătoare și sedentarismul sunt adevăratele cauze ale supraponderalității animalelor de companie.

  1. Castrarea / sterilizarea îi va schimba personalitatea

Singurele schimbări care vor apărea sunt schimbări pozitive. Vei observa un comportament mai puțin dominant sau agresiv. Previi vagabondajul și riscul bătăilor între masculi sau marcarea nedorită a teritoriului prin urinat. Aceste schimbări de comportament nu înseamnă și schimbări ale personalității. El / ea va rămâne în continuare același animăluț jucăuș și iubitor ca înainte.

  1. Nu vreau să răpesc “masculinitatea” câinelui / motanului meu.

Beneficiile pentru masculii castrați includ scăderea riscului de a dezvolta cancer testicular sau de prostată. Animalele nu au concept de identitate sexuală. Castrarea nu va schimba personalitatea de bază a animalului tau. El nu va suferi nici un fel de reactie emoțională sau criză de identitate după castrare.

  1. Vreau să aibe parte de plăcerea actului sexual

Cum am mentionat mai sus, animalele nu au concept de identitate sexuală. Animalele acționează din instinct. Instinctul de înmulțire este unul puternic, mai ales în preajma perioadelor de împerechere. Nu există noțiunea de plăcere. Totul este dictat de către hormonii secretați în timpul acestor perioade. În plus, la pisică, actul sexual este unul dureros din cauza mușcăturilor masculului, dar și din cauza anatomiei penisului de motan (prezintă papile care lezionează mucoasa vaginală și au scop în inducerea ovulației la această specie).

  1. Sterilizarea / castrarea sunt proceduri dureroase și nu vreau ca animaluțul meu să sufere.

Procedura chirurgicală este făcută sub efectul unei anestezii generale, astfel încât durerea nu va fi simțită de către pacient. De asemenea, înaintea începerii procedurii, sunt administrate analgezice (medicație împotriva durerii) astfel încât acesta să nu simtă nici un discomfort în timpul operației. Post operator, animăluțul tău va primi medicație antiinflamatorie și antibiotice pentru a le sprijini comfortul pe perioada vindecării. Poate exista un ușor discomfort după operație, dar de cele mai multe ori se revine la starea obișnuită în 24-48h.

  1. Este prea scumpă o astfel de operație.

Grija pentru un animal de companie poate să fie scumpă. Costul unei astfel de intervenții variază mult în funcție de fiecare cabinet, dar și de procedura și metodele folosite. Cel mai bine este să discutați cu medicul veterinar legat de costurile unei astfel de intervenții. De reținut: costul unei sterilizări / castrări este considerabil mai mic față de costul îngrijirii pentru un cuib de pui nedoriți sau apariția altor probleme medicale (piometrul, cancerul uterin sau ovarian, lactațiile nervoase, bolile de prostată sau cancerul testicular).

  1. Nu este nevoie să îmi sterilizez / castrez animalul pentru că stă mereu cu mine în casă.

În cazul în care animăluțul tău este mereu cu tine sau stă în interior, s-ar putea să nu aibă parte de suficientă activitate fizică sau socializare. Sterilizarea / castrarea nu previne doar o gestație accidentală sau un rând de puiuți nedoriți, ci previne și o multitudine de probleme de sănătate care pot fi astfel prevenite.

  1. Voi găsi case cu propietari buni pentru toți puii animăluțului meu.

Sigur că intențiile tuturor sunt bune la început. S-ar putea să găsești stăpâni buni pentru a crește un puiuț. Dar poți controla numai ce decizii iei tu pentru animalul tău, nu și deciziile altor persone pentru animalele lor. Puiuții tăi sau viitorii pui care se vor naște de la ei ar putea fi abandonați și să ajungă în adăposturile pentru animale.  Din păcate, mii de animale abandonate sau fără stăpâni ajung în astfel de adăposturi și multe dintre ele sunt eutanasiate fie din motive medicale, fie că sunt nedorite.

  1. Vreau ca familia mea să fie martoră la miracolul nașterii

Majoritatea femelelor care nasc preferă să o facă noaptea în locuri liniștite și întunecate, departe de văzul cuiva. Este un moment stresant pentru ele și cel mai bine este să le asiguri atât comfortul fizic cât și psihic. Dacă pe perioada fătării ai impresia că ceva nu este în regulă, cel mai bine apelezi la un medic veterinar. De asemenea, este important să te informezi din timp legat de ce înseamnă perioada de gestație și fătare ca să eviți eventualele surprize neplăcute.