Vaccinarea puilor de caine

Felicitări! Ai decis să iți iei în sfârșit primul tău cățel pe care îl doreai așa de mult. Știm că alegerea nu a fost ușoară și probabil acum te gândești ce e de făcut mai departe. Creșterea unui pui de câine este o responsabilitate mare pentru oricine, iar îngrijirea este foarte important să fie făcută corect încă din primele săptămâni de viață. Noi dorim să îți oferim câteva informații legate de schemele de vaccinare și câteva sfaturi pentru o îngrijire medicală corespunzătoare, astfel încât puiuțul tău să aibă un start bun în viață.

Ce sunt vaccinurile?

Rolul vaccinurilor este de a pregăti sistemul imunitar să lupte împotriva invaziei virusurilor cauzatoare de boli. Vaccinul este un compus biologic de tulpini virale atenuate, care nu produc boala. Atunci când sunt administrate, sistemul imunitar este stimulat ușor iar, când un câine este expus vreodată la boala reală, corpul este pregătit să lupte împotriva agentului bolii.

Importanța vaccinărilor

Vaccinarea este necesară în menținerea sănătații câinelui tău. Este foarte important să discuți cu medicul veterinar pentru a stabili un protocol de vaccinare corect. Factorii care depind de un protocol corect ales sunt: vârsta, istoricul medical, mediul în care trăiește, obiceiurile de călătorie și stilul de viață.

Când trebuie vaccinat cățelul meu?

În cazul în care mama este corect vaccinată și are un sistem imunitar sănătos, un cățel va primi anticorpii prin laptele matern. Schema de vaccinare poate fi începută cel mai devreme la vârsta de 6 săptămâni, urmând a fi completă la vârsta de 3 luni. Înainte de vaccin, cățelul trebuie să aibă vârsta adecvată, să fie clinic sănătos, complet deparazitat intern și extern. Schema de bază este compusă, în general, din 3 administrări la intervale de 2-3 săptămâni. În mod normal, cățelul nu trebuie scos afară pe toată perioada schemei de vaccinare. Acesta trebuie să stea în carantină pe toată durata vaccinării, adică să nu intre în contact cu alte animale și cu mediul exterior (atenție la încălțămintea și hainele cu care vii de afară). Singurul moment în care puiul tău poate să iasă din casă pe perioada vaccinurilor este când aveți programată o vizită la medicul veterinar. Scosul afară se face numai în brațe fără să îl plimbați în lesă. Mai jos îți prezentăm protocolul clinicii noastre pentru o schemă de vaccinare corect administrată în funcție de vârsta cățelului și starea de sănătate.

 • 4-5 săptămâni – examen coproparazitologic nr. 1 și deparazitare internă nr. 1 (după caz);
 • 6 săptămâni – examen coproparazitologic nr. 2 (verificare prevaccin) și deparazitare internă nr 2 (după caz);
 • 7 săptămâni pentru – Puppy DP (contra bolii Carre, parvovirozei la câine)
 • 8 săptămâni – examen coproparazitologic nr. 3 (verificare prevaccin) și deparazitare internă nr 3 (după caz);
 • 9 săptămâni – DHP + L (contra bolii Carre, hepatitei infecţioase, adenovirozelor, parvovirozei şi leptospirozei la câini);
 • 10-11 săptămâni – examen coproparazitologic nr. 4 (verificare prevaccin) și deparazitare internă nr. 4 (după caz);
 • 12 săptămâni – DHPPI+RL + microcipare și înregistrare în RECS (contra bolii Carre, hepatitei infecţioase, adenovirozelor, parvovirozei, parainfluenţei, leptospirozei şi antirabie la câini);

Există riscuri asociate cu vaccinarea?

Vaccinarea stimulează sistemul imunitar al animalului cu scopul de a proteja organismul împotriva bolilor infecțioase specifice. Această stimulare poate determina o serie de simptome ce pot varia de la simpla durere la locul de administrare a vaccinului până la febră sau reacții alergice. O altă reacție adversă foarte rar întâlnită este dezvoltarea unor boli autoimune. Majoritatea cățeilor vaccinați nu prezintă semne clinice asociate cu reacții adverse. În cazul în care suspectezi vreo reacție anormală asociată vaccinării, sună medicul veterinar. Semnele clinice ce pot fi prezente sunt:

 • Febră;
 • Stare de agitație;
 • Stare de somnolență;
 • Lipsa poftei de mâncare;
 • Edeme faciale (față, botic umflat);
 • Vomă;
 • Diaree;
 • Durere, umflătură, roșeață, descuamări ale pielii sau căderea părului în zona injecției;
 • Leșin;
 • Dificultăți în respirație;
 • Crize;

Este vaccinul 100% sigur?

Din păcate nimic în lumea asta nu e sigur şi are o eficienţă de 100%. Răspunsul la vaccin ţine şi de fiecareindivid în parte. Vaccinarea este făcută pentru a preveni apariția bolii, dar, ca în cazul oricărei proceduri medicale, există o șansă mică să apară unele reacții adverse. În majoritatea cazurilor, riscurile vaccinării sunt mai mici decât riscurile bolii în sine. De aceea, este important să discuți cu medicul veterinar despre istoricul medical al câinelui tău înainte de a fi vaccinat.

rabie

Caricatură din 1826 repezentând frica oamenilor de câinii cu rabie. Vaccinul antirabic creat de Pasteur și folosit pentru prima dată în 1885 a avut un rol important în controlul acestei boli.

Este important să înțelegem că scopul vaccinurilor este să salveze vieți și joacă un rol important în lupta împotriva bolilor infecțioase la câine. Vaccinul antirabic nu a salvat doar viața multor câini, dar și a multor oameni. Din păcate, în multe țări în curs de dezvoltare, sute de oameni încă mor în fiecare an din cauza rabiei contractate de la mușcăturile de câine.