Babesioza – boala mușcăturii de căpușă – partea 1

Ce înseamnă, de fapt, babesioza

Până să fie atât de răspândită, babesioza era cunoscută doar de către proprietarii de câini care aveau de suferit din cauza acestei afecţiuni. Apoi, ea a devenit duşmanul oricărui om, chiar dacă deţinea un câine sau nu.

Înmulțirea căpușelor a determinat și înmulțirea cazurilor de câini afectați de babesioză. Căpuşa este cea care a redesenat harta destinaţiilor unde putem merge cu animalul nostru preferat, iar zvonurile de pe internet încep să aibă relevanţă în faţa unei asemenea ameninţări. Ca întotdeauna, informaţia este cea mai bună armă, în special în fața unui factor de risc atât de mare precum căpușa. De aceea, înainte de a ne pune scuturile, ar fi bine să ştim cu ce ne luptăm. În cazul de faţă, babesioza transmisă prin paraziţi externi – căpuşe.

Ce ar trebui să ştim despre babesioză şi muşcătura de căpuşă

Ca întindere, babesioza este cunoscută în Europa prin speciile de paraziţi cele mai des întâlnite – Babesia Gibsoni şi Babesia Canis.

Aceşti paraziţi sunt transmiși prin saliva unei căpuşe infectate către organismul câinelui, în timp ce căpuşa se hrăneşte din sângele gazdei. După ce pătrund în sânge, aceştia invadează celulele roşii, în interiorul cărora se multiplică. Iar atunci când această multiplicare a atins momentul maxim, celula roşie se distruge şi eliberează paraziţi tineri, care invadează alte celule roşii sănătoase.

Cu alte cuvinte, este un lanţ de acţiuni nu doar exact, cât şi rapid, care se întâmplă în interiorul unui câine care, la început, poate părea sănătos. Între timp, în organismul său, babesioza poate fi transmisă către o altă capusa sanatoasa, în timp ce aceasta se hrăneşte. Totuşi, Babesia gibsoni are şi un alt mod de răspândire: potrivit studiilor medicale, câinii de luptă – în special pitbulli (aceștia fiind folosiți deseori în astfel de scopuri) – pot transmite această afecţiune, dacă sunt purtători de Babesia gibsoni, în momentul în care sângele lor intră în contact cu sângele altui câine sănătos.

Cum se determină babesioza

Câinele tău a fost muşcat de o capusa. Poate că ai remarcat acest aspect mai devreme sau mai târziu. Însă, dacă este vorba de babesioză, vei observa o anemie uşoară/moderată, care determină paloare, apatie, icter sau febră. În acest caz nu trebuie să pierzi vremea și să faci o vizită de urgență la veterinar. Acesta îi va face analize de biochimie și o hemoleucogramă pentru a observa gradul de infectare, gradul de anemie și pentru a stabili tratamentul potrivit. Babesioza produce creșteri ale transaminazelor și fosfatazei alcaline (ALT, AST, ALP), precum și hiperbilirubinemie. După aflarea valorilor acestor parametri, se poate hotărî internarea pacientului sau tratarea în ambulatoriu.

Aceste simptome nu apar mereu, mai ales în cazul câinelui purtător al parazitului (babesioza, forma cronică), însă care nu este afectat de ea. Astfel, infecţia poate stagna până când sistemul său imunitar scade sau după intervenţii medicale traumatizante. La polul opus se află babesioza acută, cu manifestări simptomatice, cea care se evidențiază în urma analizei frotiului de sânge, un examen rapid și simplu pentru această afecţiune.

Babesioza este o afecţiune care poate scurta sau schimba radical viaţa câinelui tău. Astfel, dacă observi vreunul din simptomele de mai sus și, mai ales dacă ai găsit căpuşe pe câine, nu pierde timpul și fă o vizită la cabinetul veterinar pentru a câștiga timp și pentru a crește șansele de supraviețuire ale companiunului tău.